felkészítő kurzus, kémia, érettségi felkészítés

Kémia érettségi felkészülés

Kémia érettségi felkészülés – Hogyan készülj az emelt szintű kémia érettségire?

Útmutató az emelt szintű érettségire való felkészüléshez kémiából

Az emelt szintű kémia érettségi sok szakra feltétel: ha valaki például orvos szeretne lenni, a biológia mellett vagy a fizikát, vagy a kémiát kell emelt szinten abszolválnia. Ez azonban nem egyszerű feladat: kémiai számítási feladatok, írásbeli és szóbeli rész, terjedelmes tananyag; emellett pedig magára a vizsgára való felkészülést az sem segíti, hogy emelt szinten idegen tanár ül majd velünk szemben.

Természetesen ma már számtalan felkészítő és előkészítő szolgáltatás, felkészítést magánúton vállaló tanár érhető el online és személyesen is. Az elméleti és számítási oktatás, felkészítés -habár fontos – önmagában azonban nem elég: Te magad is kellesz hozzá!

Bevezetés

Elöljáróban: az érettségi vizsgára való felkészülés nem olyan, mint paprikáskrumpli. Nincs egy általános recept, ahogyan biztosan finom. Minden diáknak más és más működhet a felkészülés során, lehet, hogy ami másnak a legjobb módszer, az neked nem a legjobb lehetőség. Van, aki egyszer elolvas valamit és sosem felejti el, van, akinek több időre van szüksége. Egyeseknél nagyobb hangsúlyt kell fektetni az elméleti részre, másoknál a számítási feladatokra kell több időt szánni. Sok diákot készítettünk már fel, így egy kiindulási alapot azért tudunk biztosítani.

Kémiai előkészítő, felkészítő kurzusokból nincs hiány, de eltérő egyének eltérő módon tudnak tanulni. Mindenkinek mást jelent a jó érettségi felkészítés

Tanulás és gyakorlás

A sikeres emelt szintű kémia érettségi felkészülés egy két pilléren nyugvó folyamat: tanulás és a gyakorlás – igaz ez mind az írásbeli, mind a szóbeli. Előbbi az általános, szervetlen és szerves kémia elméletének elsajátítása, utóbbi ennek megszilárdítása tesztfeladatokkal és a számolási feladatok megoldása (ami a legnagyobb jeti, mumus, nyunyóka). Na de hogyan csináld ezt jól:

Tanulás

Meg kell tanulnod az alfától az omegáig Villányi Attila KÉMIA a kétszintű érettségire című könyvét, vagy a Mozaik 11-12. kémia könyvét, ha szereted a képeket. Vagy mindkettőt. Elég kémia sosincs, csak több.

 

Gyakorlás

Meg kell oldanod minden témakör megtanulása után a választott kémia könyvedhez tartozó munkafüzetben található feladatokat. Ezeket le kell ellenőrizned és elgondolkodnod azon, amire rossz választ adtál.

Kémiai ismeretekből sosem elég, legyen az szerves vagy szervetlen. Az egész tananyag elsajátítására az egyetlen lehetőség a szorgalmas tanulás.

Számolás

Nem úszod meg, az egész Villányi Attila-féle Ötösöm lesz kémiából-t meg kell oldanod. Jó, majdnem az egészet, kb. 1200 (igen, ezerkétszáz) feladatot. A számítási feladatok sokaknak okoznak nehézséget, azonban ezek szerves részei az érettségi feladatsornak.

Emelt szintű vizsgára minél több számolás megoldása javasolt

Érettségi feladatsorok

Ha ezzel mind megvagy, jöhetnek az érettségi feladatsorok: már majdnem 20 évnyi anyag van fent a neten, ami kb. 60 feladatsor, érdemes mindet megoldani. Megismered a feladattípusokat, a felépítést, rájössz, hogy hasonló sémára épül mind.

Az írásbeli és szóbeli érettségi feladatok megoldása közben szerves és szervetlen kémiai feladatok, illetve számolási feladatok is szembejönnek

Külső segítség, felkészítés

Mint sokszor az életben kémiából is jó, ha van egy vezetőd, aki megadja az aktiválási energiát, hogy a kiindulási anyagból termékké alakulj: ezt nyújtjuk számodra mi a lvlUP. Részletekért kattints ide.

Mi mutatjuk neked az utat a felkészülés során. Gyere hozzánk és tanulj online!

További tippek, tanácsok:

Függvénytábla

A kémián (az érettségi alkalmával is!) függvénytáblád olyan, mint egy „jó” politikus. Plusz 10%. Ez nem csalás, ez a rendszer része. Ne becsüld alá. Simogasd, lapozgasd!

periódusos rendszer, függvény tábla
Az írásbeli és szóbeli érettségi feladatok megoldása közben szerves és szervetlen kémiai feladatok, illetve számolási feladatok is szembejönnek – de a függvénytábla mindig segít!

Biztos, hogy tudod?

A legnagyobb hiba: a megértés és tudás nem ugyanaz. Mondok példát: mikor olvasom értem, hogy miért olyan magas a víz forráspontja. De ha kérdezik ki tudom fejteni magamtól? Össze tudom hasonlítani más anyagokéval? Ez persze kiderül a fentebbi gyakorlás menüpont során. Az órák meghallgatása önmagában nem jelent tudást.

A nem sikerült füzet

Legyen egy „nem sikerült” füzeted. Nincs olyan ember, aki mindent tud. Jegyezd fel a feladatokat, amiket elrontottál és ezekre időnként nézz vissza, hogy mennek-e már. Akkor is, ha az adott megoldás megtekintésekor rögtön megérted, hogy miért rontottad el.

Az oktatás és felkészítés nem elég a sikeres kémia érettségi vizsgára, a felkészítő tanár nem tud helyetted vizsgázni.

Rendszeres tanulás

Rendszeresen tanulj! Napi szinten. Nincs más út. Legalább napi 2 számolási feladat, 1 óra tanulás. Ez a nemzeti minimum.

Figyelj a lényegre

Nem a számok megjegyzése fontos, hanem a tendenciáké. Adott esetben például nem az a fontos, hogy egy sav milyen erős, hanem hogy ki erősebb/gyengébb nála. Mint az életben. Nem az a lényeg, hogy hány hot dogot eszel meg a versenyen, hanem, hogy kinél többet vagy kevesebbet.

A matek az kell, hogy ne vesszünk el

Ha nem megy a matek, gyakorold. Nincs semmi rakétatudomány: alapműveletek, aránypárok, százalékszámítás, egy- és kétismeretlenes valamint másodfokú egyenletek, logaritmus (de csak 10-es alapú). Jó, ha szerzel egy ezek megoldására alkalmas számológépet. Az érettségin ez sokat segíthet!

„Aha momentumok”

Amelyik témakör nem megy, azt ne próbáld kizárni, sőt arra készülj a legtöbbet, arra helyezd a legnagyobb hangsúlyt. A kémiában az „aha momentumok” a legfontosabbak. Nézz szembe a félelmeiddel! Én a fúrógép hangjától féltem mindig. Ma meg látnotok kéne, tiszta lyuk a lakás.

Építs korábbi tapasztalataidra

Ha lehet, társítsd a jelenségeket a való élethez: pl. a forró teában gyorsabban feloldódik a cukor, mint a hidegben (hiszen a reakciók gyorsabban játszódnak le magasabb hőmérsékleten).

Összegzés

Az érettségi felkészülés sosem könnyű, hiszen eddigi életed egyik legnagyobb kihívásával állsz szemben. Érthető, ha izgulsz, és úgy érzed, segítségre lehet szükséged. Mint azt már említettük, rengeteg különböző felkészítő közül választhatsz, azonban a kulcs a sikerhez végig Te magad vagy. Mi a LvlUP-nál éppen ezért olyan érettségi felkészítő módszereket igyekszünk alkalmazni, amely a legjobbat hozzá ki belőled!

Nálunk te döntheted el, hogy mikor nézed vissza a felkészítő videós anyagait, amelyekhez bárhol, bármikor hozzáférhetsz – amire szükséged lesz, az csupán egy internetkapcsolat. A felkészítő videók mellett pedig minden héten egy online live alkalom keretében beszéljük majd meg a kiadott feladatok megoldásait és minden egyéb felmerülő kérdést.

Jól hangzik? Akkor jelentkezz itt és kezd el velünk a sikeres felkészülést a következő érettségi időszakra!

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Related Posts

kémia érettségi számolási feladatok tematikusan

Elméleti kémia feladatok tematikus gyűjteménye – Kémia emelt érettségi témakörök 2024

Ebben a posztban tematikusan kigyűjtve láthatjátok az összes eddigi emelt kémia érettségi elméleti feladatát, kivéve az egyszerű választásos feladatokat. A linkekre kattintva közvetlenül a megjelölt feladathoz (illetve annak megoldásához) juthattok.
A témakörök szerint csoportosított feladatok közül sokat – összetett feladatok – több témakörnél (pl. szerves és szervetlen kémiánál) is megtaláltok.

A kovalens kötés polaritása

Néha a tanár is belezavarodik Melyik állítás nem igaz a kovalens kötéssel kapcsolatban? A) Közös elektronpárral létrehozott kötés. B) Egyszeres kovalens kötés csak szigma-kötés lehet.

Színes oldatok. Néhány kémcső alján láthattok szilárd anyagot is, ezek ún. telített oldatok.

Oldhatósággal kapcsolatos számolások

find here Itt beágyazott új videónkban, az emelt kémia érettségi számolási feladatinak sűrűn előforduló építőkövével, az oldhatósággal, illetve annak hőmérsékletfüggésével foglalkozunk. Lesz szó telített, telítetlen