Hogyan tippeljünk a kémia érettségin?

Van az úgy, hogy nem tudja az ember a jó megoldást, főleg élesben, amikor nagy a nyomás. Mit lehet ilyenkor tenni? Ez a rövid poszt ebben nyújt némi segítséget.

 

Tippelj tudatosabban!

A kémia érettségin mindig vannak egyszerű választásos kérdések. Ilyenkor öt lehetséges válasz (A-B-C-D-E) közül kell kiválasztanod a helyeset, amiért 1 pontot kapsz. Hogy hány ilyen kérdés van, az érettségiről érettségire változik, kb. 3 és 12 között. Átlagban olyan 7-8 darabbal érdemes számolni, tehát egy viszonylag látható százaléka ez a végső pontszámnak.

 

Egy egyszerű választásos kérdés 2021. májusából.

Ha sötétben tapogatózól és semmit nem tudsz a válaszról, akkor amennyiben ráböksz valamelyikre p=0,2 (vagyis 20%) valószínűséggel találod el a helyes választ. Ez nem túl nagy esély, ugye? Próbáljunk meg javítani ezen.

1. Nincs pontlevonás! Semmiképpen ne kövesd el azt a hibát, hogy nem jelölsz be semmit. Mielőtt beadod a feladatlapot ellenőrizd, hogy minden egyszerű választásos feladatnál megjelöltél egy választ.

2. Figyelj arra, hogy mi a kérdés. Sokszor a hibás állítást kell megkeresned. Ilyenkor általában ezt nyomatékosítás gyanánt alá is húzzák neked, mint én most. Mégis, könnyű ezt elrontani, hiszen ha véletlen nem figyelsz lehet, hogy már az A) lehetőséget, mint helyes állítást bejelölöd és nem mész tovább.

 

Egy újabb példa 2021. májusából. Nyomatékosítják, hogy a hibás választ keresik. Ha nem figyelsz oda, bejelölheted az A választ, hiszen az egy helyes állítás.

3. Próbálj meg kizárni lehetőségeket! Talán vannak olyan állítások, válaszlehetőségek, amik egyértelműen nagy badarságok, vagy amik éppenséggel kizárják egymást. Ha két lehetőséget kizársz, máris 33%-os valószínűséggel találod meg a helyes választ.

 

Zárj ki lehetőségeket: Tegyük fel, hogy a fentebbi példában tudod, hogy az etil-metil-éter forrsápontja a legalacsonyabb és így olyan megoldás lesz jó, amelyikben ez az első helyen van. Máris csak 2 lehetőség közül kell választanod.

4. És most jön az igazi trükk. Volt egy olyan megérzésem, hogy az A), vagyis az első és az E) vagyis az utolsó válaszlehetőségek ritkábban rejtik a helyes választ, mint a köztes B), C) és D) lehetőségek. Ez biztosan nem szándékos, oka valószínűleg az, hogy a feladatírók tudat alatt könnyebben jelölik meg ezeket, mert valahogyan természetesebb érzés, ha a helyes válasz nem rögtön a legelső lehetőség, de nem is az utolsó. Végignéztem az összes eddigi emelt szintű kémiai összes egyszerű választásos feladatát (355 darabot) és, hogy ezek esetén százalékosan hogyan oszlottak meg a helyes válaszok.

 

A helyes válaszok %-os aránya az emelt kémia érettségi egyszerű választásos feladataiban 2005-től 2021-ig (>350 feladat alapján)

Mint látjátok, az A) válasz 17, az E 15%-ban volt helyes, amik alacsonyabbak a 20-nál, ami akkor lenne, ha a helyes válaszok teljesen random oszlanának el. A B) és C) válaszok rendre 25 és 22%-ban bizonyultak helyesnek, vagyis nagyobb mértékben, mint a random esetben. Így, ha az 1-3. pontban összefoglalt tanácsaimat betartottad, és még így sem vagy biztos a jó válaszban, akkor (amennyiben még nem zártad ki) a B-C-D-A-E sorrendben részesítsd a válaszokat előnyben.

Persze ki kell hangsúlyoznom, hogy én sem tudom megmondani melyik válasz lesz a helyes. Ha az A vagy az E és te nem arra tippeltél, kérlek akkor se engem okolj, én csak megnéztem az eddigi statisztikát. A legjobb, ha egész egyszerűen tudod a helyes választ, ehhez pedig a legnagyobb segítséget részünkről a kurzusunkkal tudjuk nyújtani!


Várunk! Level up!

Kémia érettségi felkészítő

Online videókurzus élő konzultációkkal

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Related Posts

kémia érettségi számolási feladatok tematikusan

Elméleti kémia feladatok tematikus gyűjteménye – Kémia emelt érettségi témakörök 2024

Ebben a posztban tematikusan kigyűjtve láthatjátok az összes eddigi emelt kémia érettségi elméleti feladatát, kivéve az egyszerű választásos feladatokat. A linkekre kattintva közvetlenül a megjelölt feladathoz (illetve annak megoldásához) juthattok.
A témakörök szerint csoportosított feladatok közül sokat – összetett feladatok – több témakörnél (pl. szerves és szervetlen kémiánál) is megtaláltok.

A kovalens kötés polaritása

Néha a tanár is belezavarodik Melyik állítás nem igaz a kovalens kötéssel kapcsolatban? A) Közös elektronpárral létrehozott kötés. B) Egyszeres kovalens kötés csak szigma-kötés lehet.

Színes oldatok. Néhány kémcső alján láthattok szilárd anyagot is, ezek ún. telített oldatok.

Oldhatósággal kapcsolatos számolások

find here Itt beágyazott új videónkban, az emelt kémia érettségi számolási feladatinak sűrűn előforduló építőkövével, az oldhatósággal, illetve annak hőmérsékletfüggésével foglalkozunk. Lesz szó telített, telítetlen