16 tipp az esszéíráshoz a biológia érettségin

Biológia érettségi esszé tippek – 16 tipp az esszéíráshoz a biológia érettségin

Sokak félve gondolnak a biológia érettségi irányított esszé feladataira. Ez a modul az egyik legbonyulultabb, amellyel kapcsolatban a megfelelő felkészülés is különösen nehéz. Szerencsére pont ennél a feladattípusnál a vizsgázónak mindig lesz lehetősége két alternatív feladat közül kiválasztania a neki szimpatikusabbat. Mindazonáltal egy tucat tesztfeladattal a háta mögött az ember úgy érezheti, mintha Cooper-teszt után azonnal egy maratonon kéne indulnia. Következzen tehát néhány fontos tipp, amit minden vizsgázónak ismernie kéne!

1. Gyakorolj otthon az érettségire!

Na nem mondod.

No shit, Sherlock.

De sokan alábecsülik, mennyit ér a gyakorlás az írásbeli feladatok vonatkozásában. „Korábban írtam már esszét magyarból, jól ment.”  Gratu, de a biológia esszé azért kifejezetten más tészta. Máshogy értékelik, más a célja. Ami közös bennük, hogy írni kell, és hosszabban, tehát sok koncentrációt igénylő feladatok. Hogy magabiztosan fenn tudd tartani ezt a koncentrációt, jó ha:

  • meg tudod becsülni, mennyi időre van szükséged
  • tudd, hogy épp hol tartasz a folyamatban
  • tudd, hogy mi lesz a következő teendőd.

A felkészülés alatt kialakított esszéírás workflow még egy stresszes és kimerítő vizsgaszituációban is segít, hogy optimálisan mozgósítsd energiáidat. Írj papírra, kézzel, csöndben, és mérd az időt! Szimuláld az érettségi vizsga körülményeit – ünneplő dresscode opcionális. Láss hozzá minél hamarabb!

2. Ismerd az érettségire vonatkozó követelményrendszert!

Rengeteget segít, ha tisztában vagy azzal, mit kell tudnod az érettségire. 

A tankönyvekben gyakran találsz extra tudáselemeket, melyek segíthetik a megértést, és elmélyítik a megkövetelt tudást. De az extra elemek, amik nem követelmények, az érettségi vizsga alkalmával NEM számonkérhetők, ezeket az érettségire nem kell tudnod.

A pontokat érő tudás felépítésében lesz társad a követelményrendszer. Bár biológiából ez a dokumentum véleményem szerint néhol kellemetlenül átgondolatlan, még ebben a formában is óriási segítséget jelent. Ez fogja lehetővé tenni, hogy pl. az írásbeli vizsga esszéfeladatának szövegéből meg tudd tippelni, mire adnak pontokat. 

Nem utolsó sorban pedig megvéd attól, hogy túltanuld magad: érettségi vizsgán – közép- és emelt szintű vizsgán egyaránt – a feladatokra egyértelmű válasz adható. Legalább annyira nehezíti az életed, ha túlművelt vagy, és olyan ritka kivételekben gondolkodsz, amiket középiskolai szinten nem elvárás ismerned. Fókuszálj az általános dolgokra, és csak a szükséges mértékben válaszold meg a kérdést. Ne feledd: most egy vizsgára készülsz, nem egy szakmára!

3. Az esszéfeladatot mindig kiválaszthatod

Az írásbeli biológia érettségi második része egy A) és egy B) jelű feladatcsoportból áll. Ezek választható feladatok, azaz csak az egyiket kell megoldani, és a javító tanár csak az egyiket fogja értékelni – maximálisan 20 pont erejéig. Ez a két választható feladatcsoport rejti az rettegett esszéfeladatokat. Mielőtt döntenél, hogy melyiket választod, legjobb, ha végigolvasod és végiggondolod a különböző feladatokat.

4. Az esszén adott feladatok csak bizonyos témaköröket ölelhetnek fel

A feladatokban az alábbi két témakörcsoportot kérhetik számon – legalábbis a jogszabály betűje szerint:

  1. az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód;
  2. ökológia, környezet- és természetvédelem, növénytan.

A gyakorlat ettől sajnos néha eltérhet. De hasznos tudni, hogy minden ilyen eltérés jogszabályellenes, és vannak eszközeid arra, hogy jogkövető magatartásra kényszerítsd a hatóságot.

Mindenesetre érdemes gyakorláskor számontartani, melyik témakörben teljesítesz jobban. Ez az infó érettségin segítheti a döntésed.

5. Szaktudás kell, nem szóvirágok; a szöveg legyen értelmes, egyértelmű, helyes

Az vizsga most nem egy szépirodalmi mű létrehozásáról szól. Nem kell többszörösen összetett mondatokkal lenyűgözni a javító tanárt, ez az esszé biológia érettségire készül. Nem csak hibátlan helyesírással szerezhetsz pontokat a válaszoddal. Sőt, utóbbi miatt a pontlevonás tilos! Nem kell a szóismétléseken sem görcsölni, hiszen a pontos fogalmazás megkövetelheti, hogy ugyanaz a szó többször szerepeljen. A szinonímák jelentései gyakran árnyalatnyit eltérnek, és egy ilyen apró eltérés néha pontokba kerülhet!

Az elvárás: nyelvhelyes, egyértelmű, és a követelmény szerinti igazságokat megfogalmazó írás.

Tehát a következőkre koncentrálj:

1.       Egész mondatokban írj, és legyen az alany, állítmány stb. megfelelően egyeztetve;

Ha a válaszod nyelvi okból nem egyértelmű vagy értelmetlen, hiába idézel fel helyesen egy szakkifejezést, hiába mutatod meg, vagy hogy átlátsz egy ismerendő folyamatot, nem kaphatsz rá pontot!

2.       Az adott mondat értelme legyen egyenértékű a megoldókulcsban szereplő állításéval; valamint

Ez talán magától értetődő. Good luck, have fun!

3.       Az adott mondat jelentése legyen összeegyeztethető egész szöveg tartalmával!

Ne kerülj önellentmondásba! Ha egy mondat jelentését üti egy másik, a javító tanárnak nem áll módjában tippelgetni, vajon melyik jelentésre gondoltál valójában. Ezért az ellentmondásban álló mondatok egyike sem ér pontot! Jogász agyú diákok szándékosan is próbálkozhatnak ilyesmivel, hiszen „az egyikre biztosan adnak majd pontokat”.

Nos, le van írva, nem fognak!

6. Kérj üres lapot!

Ingyen van. Használd! Firkára, jegyzetre, válaszra. Ne azon múljon egy pontod, hogy bezsúfolsz valami fontosat az adott oldal margójára vagy lábjegyzetbe, ami emiatt olvashatatlan lesz. Végül a legfontosabb: mindig egyértelműen jelöld, mi a tisztázat, és mi a piszkozat, esetleg javított szakasz! Általános hiba, hogy a vizsgázók elhagyják ezt a szükséges mozzanatot, és buknak pontokat.

7. Csak egyet oldj meg a választható feladatok közül!

Fontos: Ha nem jelölöd egyértelműen, melyik kérdés megválaszoltását szánod pontozásra, a javítónak automatikusan az „A” feladatot kell pontoznia. Ha akár csak véletlenül is megoldasz egy feladatrészt az „A”-ból, de a „B”-ből lenne több pontod, akkor ezektől a pontoktól elesel.

Húzd ki a nem pontozandó válaszokat, vagy írd jól látható helyre, hogy választható feladatok közül melyiket szánod értékelésre!!!

8. Bontsd szét az esszéfeladat leírását! Mi érthet pontot?

Hatalmas infóforrás, hogy milyen utasításokat kapsz. Figyelj az igére, a parancsra már a vizsga elején! Mi az amit csak megemlíteni, felsorolni kell, mi az amit kifejteni kell? Mi az A és mi a B feladathoz tartozó kérdés? Néha leírják, hogy 2 dolgot kérnek, néha csak az elérhető részpontszám árulkodó. Szerencsére utóbbit MINDIG meg kell adniuk a feladatleírásban.

9. Egyszerre csak egy pont megszerzésére koncentrálj!

Ha több kérdést szeretnél egy mondatban megválaszolni, lehet végül egyiket sem fogod. A legjobb módszer, ha szétválasztod a mondandód egyszerű, rövid állításokra! Így egyrészt könnyű lesz értékelni, és neked is könnyebb lesz visszaolvasni és ellenőrizni.

10. Törekedj arra, hogy csak pontot érő dolgokról írj!

Amennyiben elszállsz a válaszodban messzi tájakra, elfelejtheted mi volt az eredeti célod. Láttam már gyönyörű, összefüggő írásokat, amik óriási tudásról adtak számot, csak a kérdésre nem válaszoltak. Külön veszélyt rejt, ha a mondandóddal olyat írsz le, ami tárgyi tévedés, esetleg ellentmond egy másik állításodnak. Minek írnál le olyan mondatokat, amik a pontszámodra csak kockázatot jelentenek?

11. Ne hagyj ki egyetlen esszéfeladat részt sem!

Valahogy tartsd számon, mely pontokat kell még megszerezned. Írhatsz vázlatot, rajzolhatsz, jelölheted a margón, vagy csak csillagozd meg a kész részeket a feladatleírásban, közben pedig mindig tudd, hogy mi a következő megválaszolandó kérdés. Ennek módját rád bízom.

12. Egyértelműen jelöld a javító tanárnak, mik a végleges válaszaid!

Tisztázat és Piszkozat. Írd oda, melyik melyik! Javítottál valamit? Húzd át határozott vonallal. Kihagytál valamit? Ez esetben a **** meg ******** lábjegyzetek helyett ajánlom a *5 és *7 jelölést.

13. Ha tippelni kell, csak okosan!

Igaz, ami igaz, érdemes tippelni a legtöbb érettségi feladatban, hiszen nem jár pontlevonás a rossz válaszért. Ugyanakkor az esszé egyben értékelendő, azaz más megszerzett pontokat simán lenullázhatsz egy ellentmondással! Ha épp nem tudsz valamit, valószínűleg azt sem látod teljesen át, hogy egy tippelt válasz a korábbiakban leírtakkal összeegyeztethető-e.

14. Az esszéfeladat mindig 10 pontos!

Ez soknak hangozhat, de éppen kilencszer ennyi pontot lehet szerezni a nem esszé típusú feladatokból. Persze high-level vizsgázók és top egyetemi szakok esetén ez a pár pont választóvíz lehet. Mégis, ha az általános tapasztalatot vesszük alapul, akkor ha van maradék időd a vizsgán, a leírt szöveg polírozgatása mellett az EGÉSZ feladatsor újraolvasásával adsz magadnak a legtöbb esélyt néhány esetleges hiba kijavítására, ebből következően pedig a magasabb pontszámra.

15. Ellenőrizd, mire nem kaptál pontot, és hogy vannak-e bemákolt pontjaid!

Néha az ember hülyeségeket ír. Néha csak out-of-the-box gondolkodik, és tulajdonképp helyes választ ad. Számold össze, hány elvesztett pont esetén tudsz bármi érvet mondani az igazad mellett!

Máskor az ember hülyeséget ír, de megadják a pontot. Néha jót ír, de erős jóindulattal lehet csak megfeleltetni a javítókulcs tartalmának. Számold össze, hány pontnál volt megengedő a javítótanárod! Minél több ilyet találsz, annál kevésbé érdemes fellebezned.

16. Dönts, hogy érdemes-e fellebbezned!

Mérlegeld, pontok tekintetében mennyit kockáztatsz mennyiért cserébe! Fellebbezés során ugyanis pontokat veszíthetsz! Az egész feladatot újra fogják értékelni – ami nem csak az esszéfeladatot jelenti, hanem az egész 20 pontos választható írásbeli részt! Ha úgy gondolod, hogy a végén összességében jobban járhatsz, és a fellebbezés mellett döntesz, akkor itt olvashatsz annak menetéről.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Related Posts

A kovalens kötés polaritása

Néha a tanár is belezavarodik A minap az egyik konzultációs alkalmon egy diákom bedobott egy feladatot, ami szerepelt az egyik emelt kémia érettségin. Így szólt

Színes oldatok. Néhány kémcső alján láthattok szilárd anyagot is, ezek ún. telített oldatok.

Oldhatósággal kapcsolatos számolások

Itt beágyazott új videónkban, az emelt kémia érettségi számolási feladatinak sűrűn előforduló építőkövével, az oldhatósággal, illetve annak hőmérsékletfüggésével foglalkozunk. Lesz szó telített, telítetlen és túltelített