Kémia érettségi leggyakoribb kérdések

Kémia érettségi leggyakoribb kérdések

 

A közép és az emelt szintű kémia érettségi leggyakrabban előforduló témakörei

A kémia érettségi vizsgát megelőzően a vizsgázók minden évben – legyen az 2005, 2020, vagy 2021, május vagy szeptember – egy dolog miatt izgulnak: mik lesznek az idei kérdések, témakörök? Az összes leckét jól megtanultam? Amik nekem jól mennek, azok gyakori érettségi kérdések? Milyen adatokat érdemes megtanulnom? A tanultakkal kapcsolatban mire érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni? Megfelelően felkészített az oktatási rendszer ? Fontos mindaz, amit megtanultam? Ha nem, mit tudok tenni annak érdekében, hogy sikeres kémia érettségi vizsgát tehessek?

Bár a kémia egy egzakt tudomány, annak jóslása, hogy pontosan milyen témakörök lesznek az érettségin, különösképpen az emelt szintű érettségi esetében már mágia, hiszen minden kémia érettségi feladatsor egyedi. A nagy számok törvénye alapján azért közelíthetjük, hogy milyen témákkal kapcsolatban érdemes kiemelt figyelmet fordítani a felkészülésre. Ezeket találod lentebb, néhány saját videó linkjével, hogy különböző konkrét feladatokat is láthass. A lvlUP kurzuson a tanulás során rengeteg ilyen típusú, kifejezetten a kémia érettségire felkészítő és a korábbi kémia érettségi alkalmakkor előforduló feladattal találkozhatsz.

A kémia érettségin minden évben más és más feladatokkal találkozhatsz

A séma

Minden közép és emelt szintű kémia érettségi három részből áll: az első az elmélet, a második a számolás, a harmadik a szóbeli rész. Mindegyik rész nagyjából ugyanannyi pontot (kb. 50 pont) ér.

Az első rész további kisebb egységekre bomlik: egyszerű választás, táblázatos feladat, négyféle asszociáció, esettanulmány, kísérletelemezés.

A második, számolási résznél bizonyos adatokat adnak meg a feladat készítői, amelyekből a kémia és a matematika terén szerzett ismereteidből kell megoldanod a feladatot. Fontos, hogy minden feladatot a lehető legtökéletesebben oldj meg, mert a kisebb hibák is nagy bajt okozhatnak.

A szóbeli rész egy kifejtős tételből, egy kísérlet elvégzéséből, és egy gondolkodtató feladatból áll. Az érettségi ezen része tehát három különböző részt tartalmaz. Fontos: emelt kémia érettségi esetében ezt a vizsgát idegen tanárok előtt, gyakran idegen oktatási intézményben kell letenned.

A kémia érettségin minden évben más és más feladatokkal találkozhatsz

Van azonban jó hírünk is: az elmélet és a számolás gyakori témaköreit, feladatait alább összegyűjtöttük neked – sőt, egyedi, saját videós tartalmainkkal is segítségedre leszünk, ahol egy-egy kisebb-nagyobb témakör kerül kifejtésre. Ezek a témakörök tehát szinte biztos, hogy előkerülnek majd az érettségin.

Elmélet (https://youtu.be/OZhnO4OyG_E):

·      Elektonszerkezettel kapcsolatos kérdések

Héj, alhéj, telített, telítetlen, párosítatlan elektronok száma és efféle szépségek.

·      Atomok/ionok mérete

Izoelektronos részecskék méretének, illetve atomok és a belőlük képződő ionok méretének összehasonlítása.

·      Molekulák

Polaritás, téralkat, kötésszögek.

·      Anyagi halmazok

Kémiai kötések, homogén és heterogén rendszerek, rácstípusok, halmazállapot-változások.

·      Sav-bázis

Ki erős, ki gyenge? Magamutogatás: kinek nagyobb a pH-ja? Sók hidrolízisét imádják, mert tök nehéz.

·      Redoxi reakciók és elektrokémia

Itt is csak a versengés. Ki oxidál kit? Meg ha belevezetjük a vizes oldatba az elektromos áramot, akkor melyik elektródon mi történik? Melyik fém milyen savból milyen gázt fejleszt?

·      Termokémia és egyensúlyi reakciók

Merre tolódik az egyensúly, hogyan változik a reakció sebessége ha bizgeráljuk a rendszert? Milyen folyamatok endotermek, vagy exotermek?

·      Szervetlen

Táblázatos feladatok, pl. két fém, vagy két vegyület összehasonlítása.

·      Szerves kémia

Izoméria (https://youtu.be/xKGzFKibico), forráspontok (https://youtu.be/ks6lnRKJRsk), szerkezeti kérdések, reakciók és azok termékei (szubsztitúció, addíció – Markovnyikov- és Zajcev-szabály, égetés, oxidáció, redukció).

 

Számolás:

·      Elektrokémia (https://youtu.be/VEaqcDR_Cfw):

Milyen reakció történik az elektrolízis során? Mennyi gáz fejlődik, mennyi szilárd anyag keletkezik? Hogyan változik az oldat összetétele?

Elektrolízises feladatok gyakran előfordulnak, így ezeket érdemes átnézni az érettségire

·      Sav-bázis (https://youtu.be/W2Xby9ud7Yg és https://youtu.be/E3p8Mx9PFnA)

Milyen a keletkező oldat pH-ja? Mennyi a savállandó értéke? Milyen az oldat koncentrációja? Milyen összetételű oldat marad vissza egy sav és bázis reakciójakor?

A sav-bázis reakció szintén visszatérő érettségi feladat

·      Termokémia

Képződéshők ismeretében reakcióhő számítása, vagy fordítva.

·      Szerves kémia (https://youtu.be/vT2jD6EbeWo)

Ismeretlen szerves vegyület képletének megállapítása valamilyen reakciók (többnyire égetés) segítségével. Összegképlet és egyéb adatok segítségével a szerves vegyületet azonosítani kell.

·      Egyensúlyi reakciók (https://youtu.be/YjyK_gXHxGU)

Hogyan változnak a kiindulási koncentrációk? A kiindulási anyagok hány százaléka alakul át? Mik az egyensúlyi koncentrációk, mennyi az egyensúlyi állandó?

Klasszikus érettségi feladat az egyensúlyi reakciók is

·      Kristályvizes feladatok (https://youtu.be/lR_VHz5aVqg és https://youtu.be/m55ypzmv7h0)

A hőmérséklet változtatásának hatására mennyi kristályvizes só válik ki az oldatból? Mi a kristályvizes só pontos összetétele?

·      Oldatok és keverékek (https://youtu.be/SX7g1R7Nv24)

Oldatok, porkeverékek, folyadék- és gázelegyek pontos összetételének meghatározása kémiai reakciók segítségével, sokszor titrálással.

Ha tehát az elmúlt éveket nézzük, ezek voltak a leggyakoribb kérdések. Azonban, mint tudjuk, minden kémia érettségi egyedi feladatsorokat tartalmaz, a feladatok pedig egyedi adatokat. Semmiképpen sem javasolt tehát csak a korábbi alkalmakra építeni, amikor érettségire készülsz, legyen az közép vagy emelt szintű.

Mi mindig azt javasoljuk, hogy próbáld meg az egész anyagot megtanulni és megérteni. A sikeres érettségire való felkészüléssel kapcsolatban korábban már olvashattál nálunk az alábbi bejegyzésben: Kémia érettségi felkészülés – Hogyan készülj az emelt szintű kémia érettségire?, azonban itt is összefoglaljuk neked a lényeget.

A sikeres emelt szintű kémia érettségire való felkészülés legfontosabb eleme te magad vagy. A tanulás, gyakorlás, számolások és a korábbi érettségi feladatok megoldása az alap, emellett szükséged lesz még egy nem sikerült füzetre, jó matek tudásra, éleslátásra, szorgalomra, kitartásra és ha biztosra akarsz menni, külső segítségre és felkészítésre – az ezzel kapcsolatos részleteket főoldalunkon találod.

Csatlakozz hozzánk és készülj velünk a kémia érettségire!

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Related Posts

A kovalens kötés polaritása

Néha a tanár is belezavarodik A minap az egyik konzultációs alkalmon egy diákom bedobott egy feladatot, ami szerepelt az egyik emelt kémia érettségin. Így szólt

Színes oldatok. Néhány kémcső alján láthattok szilárd anyagot is, ezek ún. telített oldatok.

Oldhatósággal kapcsolatos számolások

Itt beágyazott új videónkban, az emelt kémia érettségi számolási feladatinak sűrűn előforduló építőkövével, az oldhatósággal, illetve annak hőmérsékletfüggésével foglalkozunk. Lesz szó telített, telítetlen és túltelített